Inleiding Groningen is de enige provincie waar Kledingbanken vanuit eenzelfde concept zijn opgericht, dezelfde naam dragen en in een Samenwerkingsverband opereren. Dit geeft veel voordelen, o.a. naamsbekendheid, verwerving subsidies en logistiek. Er is niet gekozen voor een top-downbestuursvorm, maar om de zeggenschap bij elk apart bestuur neer te leggen; iedere Maxima wordt bestuurd door een eigen stichting. Dit heeft als voordeel dat er betrokkenheid is en dat snel kan worden gehandeld. Een nadeel is dat wanneer één van de Maxima's negatief in het nieuws is, de andere Maxima's daar de gevolgen van kunnen ervaren. Daarom is het van belang om in het Samenwerkingsverband met elkaar afspraken vast te leggen in "Het Concept Kledingbanken Maxima".
Doelstellingen Het Samenwerkingsverband van Kledingbanken Maxima is een organisatie zonder politieke of religieuze doelstellingen, uitsluitend bestaande uit onbetaalde vrijwilligers.
De Kledingbanken Maxima streven de volgende doelen na: Mensen met een uitkering of met een laag inkomen helpen op de weg van minima naar maxima, o.a. door gratis kleding aan te bieden in modezaken zonder kassa.
Aanbieden van gratis nieuwe kleding aan kinderen: ondergoed/lingerie, broeken, sportkleding e.d. Kinderen moeten mee kunnen doen op school en daarbuiten.
Bevordering van duurzaamheid door kleding een tweede leven te geven: restpartijen van kleding- en schoenenzaken en kleding van particulieren worden ingezameld en gesorteerd. (wekelijks gaat het om 4000 kg kleding, die niet op de afvalberg terecht komt).
Vrijwilligers worden in eerste instantie geworven uit de doelgroep vanuit het principe: voor en door de doelgroep. Werken bij Maxima kan een opstap zijn naar een betaalde baan.
Bestuur De taken van de bestuursleden worden vastgelegd . De voorzitter en de penningmeester hebben een actuele Verklaring Omtrent het Gedrag. Bestuursleden zijn betrokken. Elk bestuurslid bezoekt de winkel in principe minimaal eens per maand. Het bestuur houdt de website actueel. Het bestuur kent een duidelijke scheiding tussen besturen en uitvoeren daarom worden tenminste twee bedrijfsleiders aangesteld. Bedrijfsleiders kunnen geen bestuurslid zijn. Ze wonen het eerste gedeelte van de bestuursvergadering bij: brengen informatie in op gebied van vrijwilligers, winkel, kleding e.d. en hebben een adviserende rol. De bedrijfsleiders hebben, namens het bestuur, de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zaken in de winkel. De taken van de bedrijfsleiders worden vastgelegd. Er is een Veiligheidsplan. Er zijn BHV'ers.
ANBI-verklaring Ieder bestuur heeft als "goed doel" een ANBI-verklaring van de Belastingdienst en voldoet aan de hierbij gestelde voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden zijn: . vrijwilligers in winkel en bestuur voldoen aan de integriteitseisen; . er is een actueel beleidsplan; . er wordt een duidelijke administratie gevoerd; . het jaarverslag, secretarieel en financieel, wordt gepubliceerd op de website.
Modezaak zonder kassa Maxima is een modezaak zonder kassa. Klanten moeten het goede gevoel in de winkel krijgen; ze worden serieus genomen en met respect behandeld alsof ze shoppen in een normale kledingzaak. Er zijn kledingcollecties voor een half jaar. Uit de zomercollectie en uit de wintercollectie kunnen mensen met een uitkering of een laag inkomen ongeveer 15 stuks kleding gratis bij elkaar winkelen. Er is een kledingkaart voor dames, heren, meisjes en jongens. Hierop staat welke kledingstukken uit de collectie kunnen worden uitgekozen. De Maxima’s zijn vier dagen per week ’s morgens en ’s middags geopend. Elk half jaar komen er meer dan 7000 bezoekers, waarvan 2500 kinderen. Jaarlijks gaan ongeveer 140.000 stuks kleding de winkel uit. Er werken in totaal 250 vrijwilligers, meestal ook uit de doelgroep: voor en door de doelgroep.
Kleding Iedere Maxima is verantwoordelijk voor de eigen inzameling van kleding; bezien wordt of het gewenst is om meerdere inzamelpunten te organiseren. Getracht wordt om met kleding- en schoenenzaken in de eigen regio een relatie op te bouwen, zodat restpartijen aan Maxima worden geschonken (fiscaal voordelig). Nieuwe kleding uit restpartijen van winkels of bedrijven wordt verdeeld als het tenminste 8 dozen betreft. Iedere Maxima kan kiezen voor een aanbod van boeken of speelgoed. Nieuwe kleding uit restpartijen van winkels of bedrijven wordt verdeeld als het tenminste 8 dozen betreft. Iedere Maxima kan kiezen voor een aanbod van boeken of speelgoed.
Duurzaamheid Er wordt in Nederland terecht veel aandacht besteed aan het verantwoord produceren van kleding. Waar het nog aan ontbreekt zijn afspraken over het tweede leven van kleding. Dat geldt voor kleding die in winkels niet verkocht wordt, wat gebeurt daarmee? En dat geldt voor kleding die bij particulieren in de kast ligt of hangt en niet meer wordt gedragen. De Kledingbanken Maxima richten zich op deze twee aspecten en werken zo aan verduurzaming van kleding. Letterlijk: de duur van kleding wordt verlengd. Actief worden regionale en landelijke kleding- en schoenenzaken benaderd om restpartijen te schenken en worden particulieren uitgenodigd om kleding te doneren. Jaarlijks wordt in Nederland liefst 124 miljoen kilo aan kleding weggegooid. Kledingbanken verminderen de afvalberg. Wekelijks wordt bij de Maxima's in totaal ongeveer 4000 kg kleding ingezameld en gesorteerd. Vrijwilligers staan op inzamelpunten, er zijn kledingbakken geplaatst in de hal van maatschappelijke organisaties en kleding wordt zelf door mensen naar de winkels gebracht. Ook worden er kledinginzamelacties georganiseerd met scholen en kerken. In 2019 stonden de Kledingbanken Maxima op plaats 53 in de landelijke Duurzame 100.
Vrijwilligersbeleid In de winkel werken merendeels mensen uit de doelgroep; het principe is voor en door de doelgroep. Op deze wijze kunnen mensen zich ontwikkelen en misschien een betaalde baan verkrijgen. Het bestuur benoemt en ontslaat vrijwilligers. Met instemming van de bedrijfsleiders kan het bestuur besluiten tot een maximum van 15% van het vrijwilligersbestand "vrijwilligers met een rugzak" aan te stellen. De bedrijfsvoering mag hierbij niet in gevaar komen. Vrijwilligers dienen aan de onderstaande drie voorwaarden te voldoen: . kunnen goed samenwerken met de collega-vrijwilligers; . zijn klantvriendelijk; . houden zich aan de gemaakte afspraken. Nieuwe vrijwilligers hebben een proeftijd van 6 weken waarin ze door de bedrijfsleider worden begeleid. Na drie weken is er een tussentijdse evaluatie met de vrijwilliger, door een bedrijfsleider en een bestuurslid personele zaken. Na 6 weken wordt van twee zijden besloten of men door wil gaan. Zo ja, dan wordt er een vrijwilligerscontract ondertekend. Er is een overzicht van de vrijwilligerstaken. Het bestuur biedt een cursus voor vrijwilligers aan over "Omgaan met collega's en klantvriendelijkheid". Tenminste 4 keer per jaar is er vrijwilligersoverleg voor vrijwilligers in bestuur en winkel. Jaarlijks voert het bestuur met elke vrijwilliger een jaargesprek. Minimaal twee keer per jaar draagt het bestuur als blijk van waardering en samenwerking zorg voor een ontspannende activiteit voor alle vrijwilligers.
Doelgroep Maxima is voor mensen met een bijstandsuitkering Participatiewet of Wajonguitkering of met een zgn. individuele inkomenstoeslag (voor mensen die langere tijd, meestal minimaal drie jaar, een inkomen hebben op bijstandsniveau). Ook welkom zijn mensen zonder uitkering die een inkomen hebben tot 110% - 125% van de bijstandsnorm, afhankelijk van het gemeentelijk bijstandsbeleid. Deze klanten komen met een verwijsbrief van een maatschappelijke instantie, zoals Maatschappelijk Werk, GKB, Stichting Leergeld of Humanitas. Bij Maxima-Stad winkelen momenteel met name mensen die een pas voor de Voedselbank hebben. Maxima Stad is alleen voor de klanten van de Voedselbank.
Koffietafel met activiteiten Er is een koffietafel; iedere klant wordt uitgenodigd om een gratis kopje koffie te drinken. Aan de koffietafel is aandacht voor activiteiten die mensen een stap verder kunnen brengen. Enkele voorbeelden: . welke regelingen zijn er voor minima in de gemeente; veel potjes worden niet benut; . jaarlijks bezoek aan de Euroborg van FC Groningen: voor kinderen van klanten van Maxima uit de groepen 5 t/m 8 van de basisschool; . aandacht voor een activiteit van het Groninger Landschap in de regio.
Partners Maxima werkt samen met gemeentebesturen als partner in de bestrijding van armoede. Er kunnen ook vrijwilligers in het kader van re-integratie bij Maxima worden geplaatst. Als tegenprestatie vergoeden de gemeenten de jaarlijkse kosten van huur en energie. Ook met maatschappelijke organisaties wordt samengewerkt. Deze kunnen een verwijsbrief naar Maxima invullen voor klanten met een laag inkomen juist boven de bijstand. Voorbeelden: Maatschappelijk werk, GKB, Humanitas, Voedselbanken, Speelgoedbanken, Stichting Leergeld, Lentis, NOVO en MEE Groningen. Met scholen en kerken wordt getracht een vorm van samenwerking op te bouwen met als doel het inzamelen van kleding.
Algemene Stichting Kledingbanken Maxima De Kledingbanken Maxima werken samen in de Stichting Kledingbanken Maxima provincie Groningen. Deze stichting heeft ten doel het verlenen van ondersteuning aan de stichtingen kledingbank Maxima in de provincie Groningen. De stichting tracht haar doel te bereiken door onder meer 1. Overleg tussen de besturen van de kledingbanken Maxima; 2. Informatieverschaffing aan de besturen van de kledingbanken Maxima; 3. Het verkrijgen van subsidies; 4. Streven naar samenwerking met andere organisaties; De stichting heeft geen winstoogmerk. In het bestuur zitten de voorzitters van de zeven Kledingbanken Maxima, extern aangevuld met dagelijks bestuursleden. Naast het voorzittersoverleg is er ook jaarlijks overleg tussen de penningmeesters en tussen de bestuursleden die het vrijwilligersbeleid uitvoeren. Ook de bedrijfsleiders hebben regelmatig gezamenlijk overleg.
Logistiek centrum en bestelbus De algemene stichting beheert het logistiek centrum te Sappemeer en de bestelbus. Kleding van "het andere seizoen" kan hier worden opgeslagen met een maximum van 10 pallets per Maxima. Bedrijfsleiders en vrijwilligers van Maxima Sappemeer doen uitvoerende logistieke taken voor de algemene stichting. De bestelbus rijdt ten dienste van alle Maxima’s. Er zijn een coördinator en een aantal chauffeurs.
Overtollige kleding De algemene stichting heeft een contract afgesloten met een kledingverwerkend bedrijf voor de levering van overtollige, maar nog bruikbare kleding. Iedere Maxima doet de overtollige kleding in zakken van exact 6 kg. Deze zakken kleding worden met de bestelbus opgehaald en centraal afgeleverd. De penningmeester van het Samenwerkingsverband ontvangt de inkomsten van het kledingverwerkend bedrijf en betaalt iedere Maxima uit aan de hand van het aantal geleverde zakken kleding.
Uitwisseling van kennis en ervaringen Besturen van de Maxima’s bezoeken elkaar. Doelen zijn: stilstaan bij het eigen functioneren, uitwisseling, afstemming, samenwerking en leren van elkaar. Leidraad bij dit bezoek is een ingevulde quickscan en het Concept Maxima.